At rejse er at leve

22-07-16

 

"At rejse er at leve"

 

Sådan sagde H.C. Andersen som bekendt. Han rejste en hel del, og det ser da også ud til, at han - måske derfor - levede meget intenst.

Det behøver ikke at være de lange udlandsrejser til eksotiske steder, for at man kan få gode oplevelser ud af det. Selv har jeg lige været i Vendsyssel i nogle dage med ophold på Aalbæk gl. Kro (jeg synes, at navne-sammenfaldet kunne være helt sjovt). Det var så mit udgangspunkt for kortere ture rundt i denne nordligste del af vores land.

Jeg er ikke den eneste, der synes, at den måde at holde ferie på er god. På kroen var der en hel del både par og enlige, som tilsyneladende gjorde det samme. En morgen kom jeg til at sidde ved morgenbordet sammen med et ægtepar på min egen alder, og vi faldt i snak netop om den måde at få nye oplevelser på. De fortalte, at de tidligere havde rejst meget i udlandet, men nu passede alder og kræfter bedre til de få dages ophold nogle gange om året på skiftende steder rundt i landet og så med kortere ture derfra. "Og så kan det såmænd være helt rart at komme hjem igen", som de sagde.

Noget andet, som jeg bemærkede - især under et besøg på Nordsø Oceanarium i Hirtshals - var mange små og lidt større hold af bedsteforældre med børnebørn. Til børnene har Oceanariet et sæt opgaver, som de så skal rundt i de forskellige udstillinger for at løse. Og jeg kunne se og høre, at det gav anledning til mangen en god snak og til gode fælles oplevelser børnene og de ældre imellem.

Det siges, at ude er godt, men hjemme er bedst. Det kan der måske være noget om. Men man skal vist være ude en gang imellem for ret at skønne på, at det også kan være rigtig rart at være derhjemme.

Ældre-bloggen

Der kan hentes et væld af gode oplevelser rundt i Danmark.

Her er en af dem på Nordsø Oceanarium i Hirtshals.

 

08-06-17

"Pris pr. person i delt dobbeltværelse"

Der er mange enlige - både yngre og ældre - der, ligesom mig, gerne vil ud og se sig om. Nogle vil længere væk til udlandet og andre vil gerne bare tage en forlænget weekend herhjemme i vores eget land.

Og der er et væld af muligheder, og for at finde ud af hvilken af dem man skal vælge, kan man gå ind på bureauernes hjemmesider, eller man kan studere de mange farvestrålende og lokkende annoncer i bladene. Der er masser af oplysninger om de forskellige muligheder; men i de fleste af dem mangler jeg én, når det drejer sig om prisen: Næsten alle steder er den opgivet "pr. person i (delt) dobbeltværelse". Hvad betyder det egentlig? Kan man slet ikke komme der som enlig? Eller lægger hotellet den næst ankomne enlige gæst ind i sengen ved siden af?

Sludder! Selvfølgelig kan man komme alene - der er da adstadig noget, der hedder enkeltværelser. Og selvfølgelig risikerer man ikke at skulle dele dobbeltseng med en vildt fremmed. Jamen, hvorfor oplyser man så ikke, hvad det vil koste mig at komme alene, sammen med prisen for, hvad det koster for hver af os, hvis vi er to? Den ekstra linje tekst vil næppe gøre annoncerne dyrere; men det vil være en helt selvfølgelig oplysning til alle os, der skal/vil af sted alene.

Jeg ringede til bureauet "Happydays". De udbyder et væld af kortere og længere ophold i ind- og udland. Men konsekvent fortæller de på annoncernes forsider på internettet kun om prisen, når man er to. Jeg fik en rigtig venlig og imødekommende dame i røret, og hun kunne egentlig godt se, at mit spørgsmål rummer en pointe. Men hun kunne da fortælle mig, at de skam også i deres annoncering på internettet oplyser om prisen på enkeltværelse. Man skal blot klikke på "Læs mere", så kommer man til en masse yderligere oplysninger og blandt dem altså også prisen på et enkeltværelse. Men hvorfor denne omvej for at finde en oplysning, der er ganske afgørende for mig som enlig? Og sidder man med en bladannonce, så er muligheden for at "læse mere" der jo ikke.

Derfor til alle udbydere af rejser og ophold:

Giv os også umiddelbart prisen pr. person i eget værelse.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

08-06-17

 

Senior-portioner

Jeg hader, når god mad skal kasseres.

Senest oplevede jeg det på en fremragende restaurant i Fredericia. Selve lokalet var smukt og hyggeligt indrettet. Betjeningen var helt i top. Og menu-mappen var noget af det bedste, jeg har set - smukt opsat og oplysende.

Jeg var ikke voldsomt sulten, og generelt skal der jo desværre ikke ret meget til for at holde sådan en gammel knark som mig i gang. Derfor bestilte jeg en kyllingesandwich - den måtte være til at overse, tænkte jeg. Og den var da heller ikke specielt dyr. Men hold da op for en anretning! Den var virkelig flot serveret og der var alskens herligt tilbehør med - alt i alt en god del mere, end jeg gamle mand kunne spise. Og derfor var det, at jeg meget mod min vilje måtte acceptere, at en del af den gode mad måtte kasseres.

Af menu-mappen fremgik, at restauranten serverer børne-portioner - altså en mindre udgave af de normale portioner. Og så var det, at jeg kom til at tænke den tanke, om det ikke kunne være en idé også at tilbyde mindre "senior-portioner". De må godt være en anelse billigere end de normale portioner. Men hovedbegrundelsen for at gøre det skulle være at undgå madspild, når jeg og mange andre ældre mennesker ganske enkelt ikke kan sætte de store, normale portioner til livs og derfor vil være glade for at kunne få en mindre.

 

08-06-17

 

25-07-17

 

Helle Møller-Madsen har sendt denne kommentar:

 

Hvor er jeg enig i at det er irriterende at man ikke umiddelbart kan se prisen på enkeltværelse, i et tilfælde kontaktede jeg et rejseselskab og bebrejdede dem at det slet ikke fandtes på deres side og fik svaret at det var fordi det varierede fra rejse til rejse, men at jeg kunne bede om et tilbud, så ville de oplyse det!!

Sommertid er ferietid

 

Det er sagt - naturligvis med et lille smil om munden - at en af de få negative sider ved dette at være pensionist er, at man aldrig mere har ferie. Og der kan da godt være lidt om snakken.

Mens man endnu knoklede i en eller anden gren af arbejdsmarkedet, kunne man da gå og glæde sig til ferie- og fridagene, hvor man var sin egen herre og selv bestemte over døgnets timer. Som pensionist gælder dette med at bestemme selv for de fleste og i alt væsentligt i 24 timer i hver af årets 365 døgn. Og så er det, at man måske godt kan komme til at savne den afveksling fra hverdagen, som man tidligere kunne opleve i ferierne.

Men nu er det jo altså som nævnt sådan, at vi som pensionister - i hvert fald det meste af tiden - selv kan bestemme, hvad dagene skal gå med. Derfor er der jo ikke noget til hinder for, at vi i en langtidsplanlægning kan udnævne uge X og/eller uge Z til ferieuger og bestemme, hvad vi vil bruge dem til. Og netop i den planlægning viser en af de store fordele sig, som man har som pensionist: Man behøver ikke at lægge sine ferieuger samtidig med, at hele det stadigt arbejde folk fylder op på motorveje og feriedestinationer i ind- og udland og dermed også i netop de perioder, hvor det er allerdyrest at være der.

Sidste år glemte jeg helt at tænke mig om, og derfor besluttede jeg at tage til Skagen i uge 29. Den bommert gør jeg aldrig mere. Vel var der da formodentlig smukt helt ud på Grenen også i uge 29; men denne danske nordspids var det netop i de dage vanskeligt at få noget rigtigt indtryk af, fordi næsten hver kvadratmeter af den var dækket af mennesker. Og selve Skagen by fik jeg ikke set meget af, fordi det ganske enkelt var umuligt at finde en parkeringsplads. Og man ser ikke meget af en by, når det eneste, man ser efter, er en parkeringsplads. Nu havde jeg heldigvis på forhånd sikret mig logi 20-30 km syd for Skagen.

Men selv om det var i væsentligt mindre målestok, så var jeg lige ved at lave den samme bommert i sidste uge. Jeg havde set i avis og fjernsyn, at den nye Tirpitz-udstilling ved Blåvand netop var åbnet, og set med mine øjne virkede den utroligt spændende. Så den måtte jeg se, og det skulle da helst være nu. Og med et par hundrede kilometer over til den ligger den jo ikke længere væk, end at det kunne klares som en éndagstur. Men jeg havde ikke tænkt på, at dels var ferietiden jo

begyndt for mange, og dels var netop nyhedens interesse stor. Så da jeg nåede derover

sidst på formiddagen og omsider havde fundet en parkeringsplads, så kunne jeg tage plads

sidst i en meget lang kø, inden jeg efter en times tid nåede frem til den enlige billetsælger

i indgangen (noget kunne tyde på, at tilstrømningen også var kommet bag på museets

ledelse; men for at råde bod på det blev der serveret gratis kaffe til de ventende i køen).

Det var ikke lige sådan en ventetid, jeg havde regnet med at skulle bruge en del af min tid

på på sådan en éndagsudflugt. Men den var det værd. På mange måder er det et impone-

rende museum, der er bygget op og indrettet derovre. Det er gjort uhyre professionelt, ikke

mindst når det drejer sig om formidlingen med individuelle telefoner til hver enkelt besø-

gende. Og så er det gjort med en bemærkelsesværdig hensyntagen til den omgivende natur.

Nu vil jeg lige lade alle andre holde ferie i den nærmeste fremtid, inden jeg selv igen

vover mig ud i det ferieramte land. Og det kan jeg jo bare gøre, fordi jeg en pensionist.

 

16-07-17

Langsomt nærmede køen sig til indgangen.

08-08-17

 

Pris pr. person i delt dobbeltværelse

 

For nogen tid siden skrev jeg et indlæg her på bloggen under denne overskrift. (KLIK HER)

Et indlæg med næsten samme ordlyd sendte jeg som læserbrev til Avisen Danmark.

Det har resulteret i nogle kommentarer, og derfor har jeg i dag sendt en mail med nedenstående ordlyd til organisationen Small Danish Hotels. Det er mit håb, at det vil resultere i den ønskede redegørelse og på sigt i en entydig annoncering af, hvad det koster for en enkelt-person at indlogere sig på et af de små hoteller eller på en af de mange gode og hyggelige kroer.

 

Til Small Danish Hotels

Marketingafdelingen

 

Vi er mange, især ældre enlige, som gerne vil på et kortere eller længere ophold på et af landets hyggelige hoteller eller kroer. Vi støder imidlertid oftest på det problem, at vi ikke umiddelbart kan se, hvad det vil koste os, og derfor giver vi op på forhånd og nøjes med en éndagstur i nabolaget.

Jeg har skrevet om dette problem på Ældre-bloggen (aeldrebloggen.dk) og i et indlæg i Avisen Danmark. Det har resulteret i en del kommentarer, der næsten alle munder ud i den samme konklusion, som er udtrykt af Ingelise Vistisen fra Holstebro, der bl.a. skriver:

 

Jeg har haft lyst til rigtig mange rejser og ture, men er atter gået fra det igen p.g.a. det med delt værelse eller megen ekstra betaling for et enkelt værelse.

 

Problemet er de formuleringer, som bruges i annoncerne fra Small Danish Hotels og en del andre udbydere af rejser og ophold, når der opgives priser: A: "Pris pr. person i dbl. værelse" eller B: "Pris pr. person i delt dobbeltværelse".

Det er klart, at I selv ved, hvad I mener med disse formuleringer. Men det ved vi andre rent faktisk ikke. Betyder A, at det ikke er muligt at bo det pågældende sted som enkelt-person? Eller betyder det, at hvis man kommer som enkelt-person, bliver man indlogeret i et dobbeltværelse til den anførte pris. Eller betyder det noget helt tredje, som ikke fremgår på nogen måde af annoncen / hjemmesiden? Og betyder B, at hvis man kommer som enkelt-person, så må man affinde sig med at skulle dele værelse / seng med den næste ankommende enkelt-person?

Hvorfor opgiver man ikke også prisen på et enkeltværelse de steder, hvor man kan stille sådan et til rådighed? Det vil være en helt selvfølgelig oplysning for alle os enlige, og det vil næppe fordyre annoncerne i nævneværdig grad. Og som det fremgår af citatet fra Ingelise Vistisens brev, vil det utvivlsomt føre til flere besøg .

 

Det er muligt, at man fra arrangørernes side betragter dette som et temmelig ligegyldigt problem. Men det er det altså ikke for rigtig mange af os enlige. Derfor vil jeg gerne opfordre til, at man fra Small Danish Hotels for det første kommer med en klar redegørelse for, hvordan jeres formuleringer skal forstås, og at man for det andet fremover supplerer annoncer og hjemmeside med klare og entydige informationer om priser for enkelt-personer.

En redegørelse som den ønskede vil med glæde blive bragt på Ældre-bloggen.

 

Med venlig hilsen

Bent Aalbæk-Nielsen

redaktør af aeldrebloggen.dk

 

 

22-08-17

Pris pr.person i delt dobbeltværelse!

 

Under den overskrift har jeg nogle gange beskæftiget mig her på Ældre-bloggen med det problem, vi enlige har, når vi gerne vil ud at rejse. Det er svært at finde ud af, hvad det vil koste os, for i langt de fleste tilfælde oplyser udbyderne af rejser og ophold kun, hvad prisen er pr. person i delt dobbeltværelse.

Det fik mig til at sende den forespørgsel, som kan ses længere nede her på siden under den 8. august, til marketingafdelingen i organisationen Small Danish Hotels. I dag er der så kommet følgende svar fra marketingchef Helle Skou Nørby:

 

Kære Bent

 

Tusind tak for din henvendelse og det gode indspark. Jeg beklager det alt for sene svar, men vi er desværre stadig ramt af ferieafholdelse og sommertravlhed.

Vi får jævnligt henvendelser omkring enlige og enkeltværelser. Og vi gør alt, hvad vi kan for at sætte dette i fokus hos vores mange kroer og hoteller. Vi er, som du nok ved, en frivillig kæde af hoteller, der har det til salg, som vores hoteller ønsker. Vi opfordrer jævnligt hotellerne til at indtænke muligheden for enkeltværelse i ethvert tilbud – og også om at vurdere, hvorvidt det egentlig skal væres dyrere at bo alene i et hotelværelse. På vores næstkommende møde med alle hotellerne primo september har vi faktisk punktet på dagsordenen netop for at understrege vigtigheden og potentialet.

I den markedsføring, som vi styrer herfra kontoret påfører vi altid enkeltværelsespris eller synliggør muligheden for enkeltværelse, såfremt det er muligt på det omtalte ophold. Og så vil jeg nævne, at man på vores hjemmeside som udgangspunkt ikke ser nogen priser, før man har oplyst antal personer. Og de steder, hvor man med det samme ser en pris, da er prisen synlig for både 1 person og 2 personer.

Men dermed ikke sagt, at der ikke er noget at arbejde med. Vi kan altid blive bedre. Og jeg vil da granske i vores brug af formuleringer omkring dobbeltværelser. Vi sidder jo med disse ting hver eneste dag og følger branchens termer – men det kan jo ikke nytte, hvis vores potentielle gæster ikke forstår budskabet.

 

Endnu engang tak for dit indspark, der er taget til efterretning og medbringes på vores kommende møde.

 

Med venlig hilsen

Helle Skou Nørby

Marketingchef/Direktionsassistent

 

 

Forhåbentlig kan dette være medvirkende til, at det fremover bliver lidt nemmere for enlige, der gerne vil ud at se sig om, at beslutte sig for, hvor de vil hen, og hvor de vil bo.

 

 

Kommentarer til indlæggene her på Ældre-bloggen er altid velkomne. Den nemmeste måde at give dem på er ved at bruge beskedboksen her til højre.

 

Alle kommentarer vil snarest muligt blive bragt her på bloggen - men uden oplysning om E-mail adressen

 
 
 

Langsomt nærmer køen sig til indgangen.